Selecteer een pagina

Het belang van een goede reisverzekering

ANWB publiceerde een tijd geleden een artikel waarbij het belang van een reisverzekering duidelijk naar voren kwam: ziek worden op vakantie en acuut hulp nodig. Kostenplaatje? € 800.000. 

Veel jongeren gaan naar het buitenland, maar over mogelijke problemen wordt door en groot deel maar weinig nagedacht. Een Nederlandse vrouw van 18 jaar kreeg te maken met hersenvliesontsteking tijdens haar reis in de Cariben. De medici ter plekke konden haar niet opereren, waardoor ze moet spoed met een helikopter van de ambulance werd gevlogen naar de Verenigde Staten. Ze raakte een aantal ledematen, waaronder tenen en vingers kwijt, maar wist het gelukkig te overleven. 

Een ander geluk bij dit tragische ongeluk is dat ze een goede reisverzekering had afgesloten. Was dit niet het geval geweest, dan was ze haar hele leven waarschijnlijk bezig geweest met het terugbetalen van de kosten van € 800.000.

Repatriëring niet in basisverzekering

Veel reisverzekeraars hebben een beperkte dekking en vergoeden enkel onkosten die in Nederland gemaakt worden of enkel gelijksoortige kosten in omringende landen. In Nederland zijn we bovendien veel minder bekend met privéklinieken, waardoor kosten in Mediterrane landen, waar deze klinieken wel gemeengoed zijn, veel hoger kunnen uitvallen. De dekking van deze kosten worden in de polis repatriëring genoemd. Wordt repatriëring niet vergoed, dan bestaat de kans dat u langer moet blijven in het land waar u een ongeluk heeft opgelopen. De basisverzekering dekt repatriëring in ieder geval niet.

Het belang van een goede reisverzekering

Goederen en medische kosten verzekeren

Het dekken van verlies van goederen is bijzonder vervelend, maar niet onoverkomelijk. De kosten die hiermee gepaard gaan zijn beperkt. Vaak krijg je ook alleen nog maar de dagwaarde. Vooral voor het vergoeden van medische kosten, die in het buitenland snel tot 10 keer hoger uit kunnen vallen, zijn erg verstandig.

Kosten reisverzekering

De premies voor een reisverzekering verschillen bij de diverse verzekeringsmaatschappijen aanzienlijk. De premies zijn onder andere afhankelijk van:

  • Dekkingsgebied;
  • Hoogte eigen risico;
  • De voorzieningen van het basispakket en de aanvullende modules.

Omdat de gewenste aanvullende modules onder andere afhangen van de reisbestemming, de risico’s van een reis en de al aanwezige (reguliere) verzekeringen, zal de laagste prijs voor de best passende reisverzekering per persoon – of per gezin – variëren.

Waarop letten bij de verschillende modules

  • Ziektekosten: de Nederlandse ziektekostenverzekeringen dekken vrijwel altijd spoedeisende medische handelingen binnen Europa en Marokko en Turkije. Sommige verzekeringen ook daarbuiten. 
  • Een ongevallenverzekering geldt vaak ook buiten Nederland.
  • Bij sommige inboedelverzekeringen kan ook een buitenshuisdekking meeverzekerd worden.
  • Ook de gewone autoverzekeringen hebben vaak een dekking voor pechhulp en vervangend vervoer in het buitenland. Als de auto niet casco verzekerd is, is het verstandig dit via de reisverzekering te regelen. Let op of de verzekering een leeftijdsgrens voor de auto hanteert.

Wel of geen annuleringsverzekering

Bij dure – meestal verre – reizen is het in principe verstandig om een annuleringsverzekering af te sluiten. Let daarbij op de hoogte van de dekking en de voorwaarden. Bij goedkope vakanties kan het de overweging waard zijn om het risico van een annulering zelf te dragen. Anderzijds: voor een goedkope vakantie is een annuleringsverzekering niet duur.

Sommige reisverzekeringen bieden een garantie annulering. Dit houdt in dat er bij voortijdige terugkeer naar Nederland of bij een verblijf in het ziekenhuis in het buitenland, de hele reissom wordt terugbetaald in plaats van een evenredig deel.

Opsporings-, bergings- en reddingacties

Meestal zit dit bij de basisverzekering in, maar de dekking kan variëren. Omdat de kosten voor deze acties erg hoog zijn en gemakkelijk kunnen oplopen tot zo’n 45.000 euro, is het belangrijk goed te kijken naar de maximale dekking die de verzekeringsmaatschappij biedt.

Vergelijken

Wanneer je goed voorbereid op vakantie gaat heb je een tijd daarvoor als het goed een reisverzekering vergeleken op maandelijkse premies en dekkingen. Het is belangrijk dat je dit zo nu en dan doet omdat de premies en dekkingen per verzekeraar erg kunnen verschillen.

Mocht je in het bezit zijn van een vakantiehuis in bijvoorbeeld Frankrijk dan is het verstandig om je bezit te verzekeren. Als er dan wat gebeurt wordt een groot deel van de opgelopen schade vergoed door de verzekeraar. Een vakantiehuis verzekering vergelijken geeft je inzicht in de verschillende maandelijkse premies en dekkingen.